maanantai 27. helmikuuta 2017

Ritunski-duo ja kuorotoimintaa

Kempeleen eläkeläisten kuorolla on operetti harjoitukset menossa. Jokainen vaikuttaa hyvin sitoutuneelta ja ovat innostuneina mukana. Tämä on meidän ensimmäinen "kunnollinen" kokonaisuus, joka on ammattilaisen käsikirjoittama ja ohjaama. Mukana on koko kuoro ja puherooleissa on meitä seitsemän. Tapahtuma sijoittuu Wieniin ja siellä suomalaisten omistamaan pieneen kahvilaan, suurella rakkaudella. Luvassa on hauska, koominen ja kauniita operettilauluja sisältävä kokonaisuus. 
Ensimmäinen esitys; Kerran vielä, on hoivakotien asukkaille ja se on pe19.5. klo 14.00. Varsinainen esitys on la 20.5.klo14.00, joka on maksullinen.Hovila-kodissa nautitaan musiikista kuunnellen ja laulaen.


Olemme ottaneet mieheni kanssa perinteeksi eri hoivakodeissa soittamisen. Vastaanotto on aina yhtä lämmin ja toivottu. Menimme keskiviikkona puolikahdeksi paikalle ja ensin joimme yhdessä asukkaiden kanssa kahvit vast ja aleivotun pullan kera. Keskustelimme kahvin lomassa Kempeleen kehityksestä. Asukkaiden mielestä Kempele on kehittynyt hyvään suuntaan. Hovila-koti tarjoaa palveluja kunkin elämäntilanteiden ja tarpeiden  mukaan.Laitoin taidettani esille Hovila-kodin seinille maaliskuun ajaksi. Vanhukset toivovatkin, että juuri vaihtuvat näyttelyt ovat oikea piristysruiske. Nyt näyttelyssä esiintyy erilaisia eläimiä luonnossa. 


Soitimme vanhaa tanssimusiikkia kuten; valsseja, tangoa ja humppaa ja myös laulatimme heitä. Olemme huomanneet, miten lapsuuden vanhat, tutut laulut herättävät talojen asukkaat laulamaan. Tuttujen laulujen laulaminen nostaa mieleen kaukaisia muistoja, joka voidaan kokea hyvin mielihyvää tuottavana. Sanat tulevat jostakin syvämuistista ja iäkäskin ihminen saa voimia ja virkistyy. Mieluinen musiikki parantaa muistia ja mielialaa.


Kempeleessä olen ilolla pannut merkille niin monen muunkin vapaaehtoisen musiikin harrastajan tekevän keikkoja vanhusten palvelutaloihin. Musiikin avulla voidaan vähentää lihasjännitystä, lisätä rentoutta ja jopa vähentää kipulääkkeiden tarvetta ihan musiikkia kuuntelemalla tai ääniresonanssia eli värähtelyä hyväksi käyttämällä.

Laulaminen, laulattaminen ja soittaminen vanhusten parissa antaa myös itselle suunnattomasti mielihyvää ja energiaa. 


13.3.2017
Aamupäivä meni rattoisasti Eläkeliiton Kempeleen yhdistyksen kuorossa operettilauluja laulellen. Kävimme läpi Tuija Nuojuan tekemän käsikirjoituksen, johon oli roolijaot tehty. Minulle tuli oopperarooliksi Vieno; vannoutunut vanhapiika. Oopperasta tulee niin hauska, että nyt jo käsikirjoitusta läpilukiessa naurettiin veet silmissä.Lähetä kommentti